Преговорите за името на Македония се усложняват след повишаването на

...
 Преговорите за името на Македония се усложняват след повишаването на
Коментари Харесай

Преговорите за името на Македония се заплитат

 Преговорите за името на Македония се усложняват след повишението на напрежението и в Македония, и в Гърция, написа " Катимерини ". Проблеми има и на политическо равнище -коалиционният сътрудник на Сириза - " Свободни гърци ", също са изрично срещу потреблението на думата " Македония " в името на някогашната югославска република.
50 хиляди души излязоха на протест в Солун със викания " Македония е Гърция ", заяви Българска национална телевизия. Организаторите откриха и специфична страница за събиране на гласове срещу наличието на " Македония " в името на прилежащата страна.

Главният договарящ по проблема от ОНН Матю Нимиц пък означи преди няколко дни, че  " Македония " и през днешния ден е част от името , с което Атина признава своята съседка. За неизбежното включване на тази дума преди ден приказва и гръцкият министър председател Алексис Ципрас в изявление за " Етнос ".

Той обаче е безапелационен, че македонска нация в никакъв случай не е съществувала, по този начин както няма и нация на атиняните или спартанците, написа още Българска телеграфна агенция.

 

" Антична Македония беше огромна мощ в античния гръцки свят, която се разшири, изключително по времето на Александър Велики, надалеч отвън днешната географска област Македония ", споделя още гръцкият министър председател

Той показва, че от VII в. нататък по тези земи с изключение на гърците са се заселили и славяни, българи, сърби, евреи и османски турци. Сега географската област Македония е разграничена сред три страни, отбелязва министър председателят.  

" В този смисъл е напълно противоречащо на историята и неуместно някой да изиска етническа идентификация с Македония ", споделя Ципрас.  

 

Очаква се по-късно през идната седмица гръцкият министър председател да беседва по тематиката със своя македонски сътрудник Зоран Заев, добавя още " Катимерини ". Вероятно това ще стане в границите на Световният стопански конгрес, който се организира в швейцарския курорт Давос. Планирани са и срещи на равнище външни министри през февруари.

Според източници на гръцкото издание обсъждан вид за името са " Република Вардарска Македония ", което се приема от Атина. В Скопие обаче избират " Република Нова Македония ".

Матю Нимиц е предложил още три разновидността - " Република Горна Македония ", " Република Северна Македония " и " Република Македония (Скопие) ".

България призна някогашната югославска република с конституционното й име през 1992 година.
По публикацията работи: Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР